pondělí 27. dubna 2015

Pětizrnný kváskový chléb

Zatím jsem stále ve fázi zkoušení různých receptů a jejich obměn, abych našla ty NEJ chleby pro naše (tedy asi hlavně moje) mlsné jazýčky. Tenhle se vyšvihl na přední pozice hned prvním pokusem a příště si nejspíš vyslouží pečení rovnou z dvojité dávky (po upečení měl tento prcek pouhých 626 g).

Oproti receptu, který jsem si vypůjčila ze stránek v pečících kruzích velmi dobře známé Maškrtnice, jsem do mořidla dala místo žitných vloček ječné. A taky jsem snížila asi v půlce pečení teplotu na 200°C, neb chlebík začal být značně brzy opálený a ještě měl v troubě asi 20 minut pobýt.

Jak je vidět z fotek, krásně vyskočil a střídka je nejen vymazlená na pohled, ale i na chuť (to teda nevidíte :-D).




Recept: inspirace zde

neděle 26. dubna 2015

Kaiserky (plus jeden zkušební rohlík)

Jsem v šoku - vůbec jsem netušila, že i v domácích podmínkách se dá upéct tak dobré pečivo z bílé mouky. Tento recept mám z internetu a sliboval, že jsou rohlíky dobré i druhý den. Tak uvidíme, jaké budou - pekla jsem je na nedělní snídani.





Recept je jednoduchý.

500 g hladké mouky
260 g vlažné vody
30 g sádla
2 čajové lžičky soli
20 g kvasnic (půl kostky)
lžička cukru
mák na posyp

- smíchat kvasnice, vodu, a cukr a nechat 15 minut pracovat
- prosít mouku a přidat sádlo, sůl a kvásek
- v robotu s hnětacím hákem to zabere cca 8 minut než je těsto hladké (zamíchání surovin na první rychlost 2-3 minuty, zbytek na druhou rychlost)
- těsto lehce poprášit moukou a nechat kynout 30 minut pod igelitem

postup pro rohlíky:
- rozdělte těsto (použijte váhu) na 8 stejných dílů o váze 80 - 90g
- každý díl rozválejte do trojúhelníku o tloušťce cca 3 mm (není nutné podsypávat, naopak, mírné přilepení je žádoucí pro napnutí těsta při rolování rohlíku)
- od širší strany motejte oběma rukama rovnoměrně ke špičce aby špička skončila uprostřed ruličky
- po umotání rohlíku válejte ruličku po ploše sem tam dál, klidně přitlačte a rohlík roztahujte směrem do stran, švy se krásně spojí
- na plech dávejte rohlíky rovné jako pravítko o průměru 3 cm uprostřed tak, aby měli v nejširších stranách před vykynutím mezeru cca 4 cm
- na plechu nechte kynout rohlíky 40 minut uzavřené igelitem proti okorání
- po vykynutí postříkejte vodou a posypte mákem (špetka na rohlík)

postup pro kaiserky: 
- rozdělte těsto na 12 stejných dílů o váze cca 70 g
- vyválejte kuličky a nechte 10 minut odpočívat
- raznicí (koupila jsem od značky Tescoma) zatlačte na těsto tak, abyste se zastavili cca 2 mm nad pracovní plochou
- kaiserky přikryjte fólií a po 15 minutách otočte a nechte znovu přikryté kynout dalších 15 minut
- obraťte, postříkejte vodou a posypte mákem

- mezitím včas předehřejte troubu na 250°C, plech pro vytvoření páry dejte na dno trouby (já dávám na nejspodnější rošt)
- plech s pečivem vložte na rošt do spodní třetiny trouby
- opatrně vylijte hrnek horké vody na rozpálený plech na dně a rychle zavřete troubu
- asi po 15 minutách jsou kaiserky / rohlíky vypečené a mají krasnou světle hnědou barvu (příště zkusím lehce snížit teplotu, přišly mi z vrchu tmavší, ale zase zespoda těch 15 minut potřebovaly)
- vyndejte upečené pečivo na mřížku a nechte vychladnout
- na závěr můžete (ale nemusíte) postříkat vodou z rozprašovače ještě horké pečivo - voda se vypaří a pečivo se bude lesknout

Ať se dílo podaří :-).

středa 22. dubna 2015

Smoothie, smoothie a zase smoothie

Tak jsem vyzkoušela zase pár kombinací a jdu je hodit "na papír". Neb zjišťuji, že i když si myslím, že TUHLE kombinaci si přece budu pamatovat, druhý den vím velké kulové. To bych si měla do těch smoothie přidávat i něco na paměť, že???

Ananas, banán, hruška + špenát
- hrst špenátu
- menší banán
- 2 kolečka ananasu
- oloupaná hruška
- vody po rysku

Chuť sladce osvěžující, příště možná trochu méně vody, ale jinak v pořádku - obě holky chtěly přidat.


Mango, banán, ananas, jahody + špenát
- hrst špenátu
- 1/2 manga
- menší banán
- 1 kolečko ananasu
- 2 jahody
- asi 2 deci vody

Barva pistáciově zelená, chuť luxusní, sladce osvěžující, rozhodně trefa do černého....


Mango, hruška, jahody (bez fotky)
- 1/2 manga
- hruška
- 5 jahod
- asi 1 deci vody

Dělala jsem holkám jako svačinu do kapsičky nom nom, takže bez fotky. Barva byla příjemně oranžová, chuť sladce osvěžující, parádní kombinace.

Mrkev, jablko, citrón
- 2 mrkve
- 1 jablko
- asi 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy

Osobně jsem čekala víc, ale dítku to ke svačině chutnalo. Příště zkusím víc doladit nějakým sirupem a citrónem.


Ananas a jahody
- 2 kolečka ananasu
- 6 jahod
- voda po rysku (mohlo by být míň)

Na horké letní dny ideální osvěžení - nakyslé, ne moc sladké, určitě v létě zopakujeme.



Ananas, jahody, hruška + Activia kysaný nápoj
- 2 kolečka ananasu
- 5 jahod
- možná oloupaná hruška (ale jistá si už nejsem)
- Activia kysaný nápoj (asi 2 dcl)

Ideální odpolední svačinka pro děti - ani ten malý vzorek na focení na mě nezbyl (holky si ho "vydyndaly") ;-).


Avokádo, pomeranč, špenát
- hrstička špenátu
- 1/2 avokáda
- menší pomeranč
- voda
- agávový sirup

Tak první "zklamání". Ani pomeranč nedokázal zachránil mdlou chuť avokáda, něco tomu prostě chybí. Ale tak zase nebudu mít asi dlouho hlad ;-).



neděle 19. dubna 2015

Pomerančové smoothie

Doslechla jsem se, že pomeranč je dobrá volba, a opravdu ano. Dnes jsem zkusila následující kombinaci a rozhodně bude repete.

- hrstička špenátu
- 1 větší banán
- 5 jahod
- 2 menší oloupané pomeranče
- doplnit vodou


P.S.: Pomeranč po nějaké době ve smoothie prý lehce hořkne, tak radši vypít hned :).

Objevujeme svět smoothie

Poslední dny jsou u nás doma (celkem logicky po zakoupení přístroje) ve znamení zkoušení a testování, co jo, a co ne.

Tady je pár mixů, co jsme ochutnali. Jen doufám, že si vzpomenu na přesné složení, asi si to budu muset psát. Složení tedy prosím berte s rezervou, s jistotou vím jen ty odpolední nápoje.

Zelená snídaně poprvé...
- hrst špenátu
- 1/2 malého avokáda
- 1/2 zeleného jablka
- kiwi
- pár kuliček hroznového vína
- asi 1 deci vody

Barva brčálově zelená, chuť spíše nakyslá, osvěžující, chybí tam možná trochu sladkého....


Zelená snídaně podruhé...
- vše zůstalo, jen jsem přidala víc vody

Barva trochu míň zelená, chuť zůstává, řidší konzistence je subjektivně lepší.


Odpolední smoothie v lososovém hávu
- 2 kolečka čerstvého ananasu
- 3 jahody
- malý banán
- deci vody

Barva krásná, chuť kupodivu ne moc výrazná (a zajímavá), jakoby se ty tři aromatické druhy ovoce nemohly domluvit, kdo bude mít navrch... Spíše osvěžující.


Zelená snídaně potřetí...
- hrst špenátu
- půl avokáda
- 1/2 jablka Braeburn
- kolečko ananasu
- 10 mandlí
- asi 2 deci vody

Chuť nijak výrazná, jemně osvěžující, ale žádná pecka.


Odpolední svačina na růžovo I
- banán
- jahody
- 1/4 jablka Braeburn
- mléko (po rysku)

Barva dobrá :), chuť dle očekávání. U holek měl koktejl úspěch.


Odpolední svačina na růžovo II
- banán
- jahody
- 1/4 jablka Braeburn
- voda (po rysku)

Barva ještě lepší, chuť příjemně ovocná. A i když bych si nemyslela, že to řeknu, ale subjektivně možná o fous lepší s vodou, než s mlékem. Holky chtěly opět nášup :-).


čtvrtek 16. dubna 2015

Na vlně smoothie... I

Včerejší zkoušení NB bylo ve znamení manga. Sice jsem sáhla po ne zcela vyzrálém plodu (jiný k mání nebyl), ale chtěla jsem to prostě vyzkoušet.

První várka byla z jednoho manga a 1/2 jablka Braeburn. Plus trochu vody. Výsledek byl příjemně nakyslý a osvěžující.


Děti by to ale asi nechtěly, tak jsem do směsi přidala 2 větší jahody a malý banán. Výsledek byl úžasný - barva i chuť neměly chybu!


Něco pro zdraví...

Do domácnosti nám přibyl nový "mazlík" :-). Jmenuje se NutriBullet a umí fantastické věci. Doufám, že bude sloužit dlouho a dlouho... Zatím se sžíváme, ale nelituji ani chvilku, že jsem se nechala strhnout a šla do něj.

Budu na blog postupně vkládat recepty na smoothie, které vyzkouším, i s komentářem, jaké byly.

Možná sem časem přibude i fotka, ale zatím nejsou lidi :-)