** cca 2 PL kvásku
** 150 g žitné chlebové mouky
** 160 g vlažné vody
- 10-12 hodin nechat rozkvasit
(schválně jsem pak zvážila, co šlo do těsta, bylo to 280 g)
- z rozkvasu si odeberu cca 2 PL kvásku na další pečení a dám do lednice, teprve potom sypu mouky a přidávám tekutiny - to jen pro pořádek :)
- pak jsem přidala mouky v poměru 1:2:3
** 100 g žitné celozrnné
** 200 g pšeničný "mix" - 100 g celozrnné špaldové a 100 g obyč hladké OO (původně jsem měla jen 200 g dvounulky, dnes zkusila "říznout" špaldou a zdá se, že to bylo ku prospěchu věci)
** 300 g pšeničné chlebové
** 110 g kysaného mléka
** 240-250 g vody (dle savosti mouky)
- snažím se o poměr cca 1/3 podmáslí/kefír/kyška a 2/3 vlažná voda
- smíchat a nechat 30 minut stát (přikrýt)
- poté přidat
** 12-14 g soli
** lžíci drceného kmínu
- hnětat v robotu 3+7 minut (I/II rychlost)
- nechat 40 minut odpočívat v uzavřené míse, poté lehce popřekládat, zase nechat 40 minut
- po hodině a dvaceti minutách přeložit, vytvarovat bochník a vložit do vysypané ošatky
- nechat 2-3 hodiny kynout
- pečení jako vždy - 15 minut na 250°C se zapařením, pak vyvětrat troubu, vytáhnout spodní plech s vodou, pokropit chléb rozprašovačem, péct asi 30 minut na 190°C
- chléb musí na poklep zvonit, často nechávám asi 5 minut chléb "dotáhnout" při 180-190°C
- vyndat na mřížku, postříkat vodou a nechat zchladnout
A ještě pár dokumentačních snímků...
Takhle vypadal bochník po vyklopení z ošatky, ometení nadbytečné mouky a naříznutí
A takhle po 15 minutách pečení...
A na závěr zakrojení uprostřed bochníku - to už jsou pořádná "pádla" :-)
Vypadá nádherně .... a voní až sem.-))
OdpovědětVymazatDíky :-).
VymazatNádherný tvar! :) Zkusím, s kysaným mlékem jsem ještě nedělala. Díky.
OdpovědětVymazatDíky! Já používám, co v lednici najdu - kyšku, podmáslí, kefír, kysaný nápoj, syrovátku se zbytkem jogurtu... Určitě zkuste.
Vymazat