Recept byl hrnkový (mám k nim lehkou nedůvěru), takže jsem hned při prvním pokusu množství pro jistotu vážila. Po několika pokusech (ano, už jsem ho pekla asi 4x!) jsem si množství ještě lehce poupravila a zde je recept.
Suroviny:
* 350 g polohrubé mouky
* 150 g cukru krupice (asi by mohlo být i o fous méně)
* 1 prášek do pečiva (pokud byste chtěli koláč vyšší, lze dát i trochu sody, ale já ji tam cítím, tak tu výšku raději oželím)
* 1 vanilkový cukr (nešetřete a dejte opravdu vanilkový, ne tu parodii s názvem vanilinový)
* špetička soli (v původním receptu nebyla, ale já radši dávám)
* 1 velký bílý jogurt (500 g) - např. Hollandia, Valašský jogurt (prostě poctivý jogurt bez škrobu)
* 150 g oleje
* 2 vejce
* ovoce (nejvíce se mi osvědčil mix - co budete zrovna mít) - hodí se rybíz, maliny, rebarbora, meruňky, třešně, švestky... a ovocem nešetřete, ať je v koláči cítit!
* máslo a hrubá mouka na vysypání pekáče (klasický velký)
případně na drobenku:
* máslo
* hrubá mouka
* cukr krupice
Postup:
* Rozpalte troubu na horní dolní na 180°C.
* Vymažte pekáč máslem a vysypte hrubou moukou.
* Smíchejte sypké suroviny v jedné míse a tekuté v druhé míse. Sypké suroviny vmíchejte do tekutých, dokud nejsou dokonale spojeny. Těsto vlijte do pekáče, rovnoměrně rozetřete stěrkou po celé ploše. Poklaďte ovocem a posypte drobenkou, je-li libo (nemusí být, před servírováním stačí lehce pocukrovat).
* Pečte cca 40-45 minut. (dle trouby)
Žádné komentáře:
Okomentovat