čtvrtek 11. července 2013

Jahodové knedlíky aneb letní "mana"

Ale pozor, tohle nejsou jen tak obyčejné jahodové knedlíky! Jakmile jednou ochutnáte, hrozí, že už jiné chtít nebudete :-).


No, vezmu to od začátku... v dětství nám moje maminka vařila úžasné ovocné knedlíky z odpalovaného těsta - s jahodami, s meruňkami, se švestkami. Prostě lahoda... Ale pak jednou mamka zalistovala v jakési nenápadné kuchařské knížce a zkusila něco nového. Od té doby se u nás jahodové knedlíky dělají jen takto a věřte, že až ochutnáte, pochopíte.

Jako je mi jasné, že přicházím skoro s křížkem po funuse, protože doba českých jahod (bez nich to ani nezkoušejte) je skoro pryč, ale co kdyby... Letos ale prostě nestíhám snad ještě víc než obvykle, takže proto to zpoždění.

Co budete potřebovat (asi na 3 poctivé dospělácké porce)
  • 500 g tvarohu
  • 20 g změklého másla
  • 2 vejce 
  • 2 rohlíky pokrájené na kostičky
  • 3 vrchovaté lžíce krupice - v receptu psali 60 g (dávám osobně aspoň 4 lžíce)
  • 2 vrchovaté lžíce hrubé mouky
  • sůl
  • máslo na polití a moučkový cukr na posypání
  • a hlavně hodně českých jahod :-)

A jak na to?
Prostě vše smíchejte a pak vytvarujte malé knedlíčky (max ve velikosti golfového míčku). Ve velkém hrnci dejte vařit vodu, osolte ji a knedlíčky po vyplavání na hladinu vařte asi 7 minut. Včera jsem ještě zkoušela inovaci, takže jsem těsto nabírala lžící a zkoušela vytvarovat větší noky, které jsem postupně zavařovala. Je totiž fakt, že tvarování knedlíčků je děsná patlačka a pokud "vyměknete" a přidáte moc mouky nebo krupice, aby se s těstem líp pracovalo, knedlíčky jsou pak moc hutné... Opravdu je to těsto dost matlavé, ale nebojte se toho. Důležitá věc na závěr: po vytažení z vody každý knedlíček pořádně natrhněte dvěma vidličkami, aby mohla uniknout ven pára a nebyly moc tuhé.

A teď si asi říkáte, kde jsou proboha ty jahody? No v tom podle mě tkví ta podstata, proč jsou tyhle knedlíky tak dobré (aspoň kdo je ochutnal, chtěl recept). Knedlíky dejte na talíř a opravdu hojně je posypte čerstvými nakrájenými jahodami, dle chuti posypte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Dobrou chuť!

1 komentář: