neděle 26. dubna 2015

Kaiserky (plus jeden zkušební rohlík)

Jsem v šoku - vůbec jsem netušila, že i v domácích podmínkách se dá upéct tak dobré pečivo z bílé mouky. Tento recept mám z internetu a sliboval, že jsou rohlíky dobré i druhý den. Tak uvidíme, jaké budou - pekla jsem je na nedělní snídani.





Recept je jednoduchý.

500 g hladké mouky
260 g vlažné vody
30 g sádla
2 čajové lžičky soli
20 g kvasnic (půl kostky)
lžička cukru
mák na posyp

- smíchat kvasnice, vodu, a cukr a nechat 15 minut pracovat
- prosít mouku a přidat sádlo, sůl a kvásek
- v robotu s hnětacím hákem to zabere cca 8 minut než je těsto hladké (zamíchání surovin na první rychlost 2-3 minuty, zbytek na druhou rychlost)
- těsto lehce poprášit moukou a nechat kynout 30 minut pod igelitem

postup pro rohlíky:
- rozdělte těsto (použijte váhu) na 8 stejných dílů o váze 80 - 90g
- každý díl rozválejte do trojúhelníku o tloušťce cca 3 mm (není nutné podsypávat, naopak, mírné přilepení je žádoucí pro napnutí těsta při rolování rohlíku)
- od širší strany motejte oběma rukama rovnoměrně ke špičce aby špička skončila uprostřed ruličky
- po umotání rohlíku válejte ruličku po ploše sem tam dál, klidně přitlačte a rohlík roztahujte směrem do stran, švy se krásně spojí
- na plech dávejte rohlíky rovné jako pravítko o průměru 3 cm uprostřed tak, aby měli v nejširších stranách před vykynutím mezeru cca 4 cm
- na plechu nechte kynout rohlíky 40 minut uzavřené igelitem proti okorání
- po vykynutí postříkejte vodou a posypte mákem (špetka na rohlík)

postup pro kaiserky: 
- rozdělte těsto na 12 stejných dílů o váze cca 70 g
- vyválejte kuličky a nechte 10 minut odpočívat
- raznicí (koupila jsem od značky Tescoma) zatlačte na těsto tak, abyste se zastavili cca 2 mm nad pracovní plochou
- kaiserky přikryjte fólií a po 15 minutách otočte a nechte znovu přikryté kynout dalších 15 minut
- obraťte, postříkejte vodou a posypte mákem

- mezitím včas předehřejte troubu na 250°C, plech pro vytvoření páry dejte na dno trouby (já dávám na nejspodnější rošt)
- plech s pečivem vložte na rošt do spodní třetiny trouby
- opatrně vylijte hrnek horké vody na rozpálený plech na dně a rychle zavřete troubu
- asi po 15 minutách jsou kaiserky / rohlíky vypečené a mají krasnou světle hnědou barvu (příště zkusím lehce snížit teplotu, přišly mi z vrchu tmavší, ale zase zespoda těch 15 minut potřebovaly)
- vyndejte upečené pečivo na mřížku a nechte vychladnout
- na závěr můžete (ale nemusíte) postříkat vodou z rozprašovače ještě horké pečivo - voda se vypaří a pečivo se bude lesknout

Ať se dílo podaří :-).

6 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Dojeď, mám zásoby domácího ;-).

      Vymazat
  2. Já si říkala, že jsou tak krásné - ona existuje raznice? :) Kouknu po ní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně jim udělám reklamu, protože je to šikovná pomůcka... http://eshop.tescoma.cz/peceni/naradi-a-pomucky-na-peceni/delicia/630084-tvoritko-na-kaiserky-delicia

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Škoda, protože to sádlo je podle mě to, co je dělá tak vláčné... Ale mám tady i zatím nevyzkoušený recept s máslem. Ráda poskytnu.

      Vymazat