pátek 31. července 2015

Pšenično-žitný se syrovátkou

Chléb peču tak 2-3 x týdně. Postupně vychytávám postupy, poměry surovin, různé kombinace.

Asi časem smažu mé prvotiny a nechám jen ty osvědčené a prověřené kombinace.

Tady jeden chuťově velmi zdařilý chléb.



Recept a postup na bochník o finální váze cca 1200 g
** cca 2 PL kvásku
** 140 g žitné chlebové mouky
** 160 g vlažné vody
- smíchat a přikrýt (používám Tupperware mísu s víkem na kynuté těsto)
- nechávám rozkvasit 10-12 hodin, záleží na teplotě
- z rozkvasu si odeberu cca 2 PL kvásku na další pečení a dám do lednice, teprve potom sypu mouky a přidávám tekutiny - to jen pro pořádek :)

- pak jsem přidala mouky (v součtu 650 g)
** 500 g pšeničné chlebové
** 100 g celozrnné žitné
** 50 g celozrnné špaldy
** 380 g syrovátky (trochu ji ohřeji, aby nebyla studená z lednice)

- smíchat a nechat 30 minut stát (přikrýt)
- poté přidat
** 12-14 g soli
** lžíci drceného kmínu
- hnětat v robotu 3+7 minut (I/II rychlost)

- nechat 40 minut odpočívat v přiklopené míse vytřené olejem, poté lehce popřekládat, zase nechat 40 minut, zase přeložit, opět 40 minut nechat zrát (celkem těsto zraje 2 hodiny)
- vyklopit na pomoučený vál, nechat 10 minut odpočívat
- popřekládat, vytvarovat bochník, "pomazlit" kukuřičným škrobem a vložit do žitnou moukou vysypané ošatky
- nechat 1,5 - 2 hodiny kynout (doma máme 25°C, nechávám teď max 1,5 h) - po 50 minutách v ošatce kontroluji a pokud kyne jak má, zapínám troubu na 250°C (v troubě pizza kámen a spodní plech na zapaření)

- pečení - 15 minut na 250°C se zapařením, pak vyvětrat troubu, vytáhnout spodní plech s vodou, pokropit chléb rozprašovačem, péct asi 35 minut na 190°C
- chléb musí na poklep zvonit, občas nechávám asi 5 minut chléb "dotáhnout" při 180-190°C
- vyndat na mřížku, postříkat vodou a nechat zchladnout

A na závěr jedna již obligátní dokumentační...


Žádné komentáře:

Okomentovat