pondělí 23. listopadu 2015

Moje první šiška chleba - s celozrnkou, syrovátkou a slunečnicí

Nedávno jsem si koupila krásné nové ošatky. A rovnou 3 ks - žádný troškař... Od začátku pečení jsem pekla chleby kulaté, neb vlastním pizza kámen, a ten je kulatý. Oválný chléb mě lákal, ale bála jsem se pečení na plechu. Ale dnes jsem měla neodbytné nutkání konečně novou ošatku vyzkoušet, i když jsem měla vlastně málo těsta - ošatka je ideální na chléb 1,5 kg, a moje bochníky mají stěží 1,2 kg. Ale prostě ubránit se tomu nedalo a já odstřihla cedulku z nové oválné ošatky. Jak do ní chleba umotat, jsem tušila jen mlhavě.

Abych to neměla náhodou jednoduché, navíc jsem při odvažování mouky zjistila, že mi jaksi došla pšeničná chlebová, která většinou tvoří hlavní díl mých chlebových počinů. Ale zrovna včera jsem četla jakýsi komentář Juliany, alias Maškrtnice, že ona chlebovku moc nepoužívá a rovnou dává celozrnku, pokud chce chleba ne zcela bílý (tedy aspoň doufám, že si tu informaci pamatuji správně). Tak jsem si řekla, že když ona, tak já taky, dosypala jsem zbyteček chlebové pšenice a hlavní díl dala celozrnku. Takže nevyzkoušený mix.

Třetí premiérou bylo už zmíněné pečení na plechu. Toho jsem se bála hodně. Kámen mám v merku, ale nejsou lidi. Nebo spíš nejsou lidi, co si vzpomenou, když někde, kde by kus kamene mohli pořídit, zrovna jsou (jako třeba včera). No nic.

Suma sumárum to vlastně na tu počáteční hrůzu dopadlo dobře. Hmota byla naprosto v pořádku, formu je třeba trochu doladit. Ale to dám. (Zjišťuji, že vliv mého muže na moje vyjadřování je nemalý, tuhle větu bych ze sebe v době "před ním" asi nikdy nevypustila. I když možná je v tom muž nevinně, on to teď používá kde kdo, že?) Takže vlastně dobrý :-).

Tudíž si píšu do virtuální kuchařky. A vy si můžete opsat též :).




 Recept a postup na bochník o finální váze cca 1180 g
** cca lžíce kvásku
** 140 g žitné mouky (dala jsem půl napůl chlebovou a celozrnnou)
** 160 g vody
- dobře smíchat a přikrýt (používám Tupperware mísu s víkem na kynuté těsto)
- nechávám rozkvasit 10-12 hodin, záleží na teplotě
- z rozkvasu si odeberu 1-2 lžíce kvásku na další pečení a dám do lednice, teprve potom sypu mouky a přidávám tekutiny

- pak jsem přidala
** 300 g pšeničné celozrnné jemně mleté
** 160 g hladké
** 140 g pšeničné chlebové
** 375 g syrovátky lehce ohřáté (prostě ne ledovou z lednice)

- smíchat a nechat 30 minut stát (přikrýt) 
- poté přidat
** cca 12 g soli
** lžíci drceného kmínu
** cca 10 g syrovátky nebo vody
** hrst dýňových semínek (asi 50 g)
- hnětat v robotu 3+7 minut (I/II rychlost)

- nechat 40 minut odpočívat v přiklopené míse vytřené olejem, poté lehce popřekládat, zase nechat 40 minut, zase přeložit, opět 40 minut nechat zrát (celkem těsto zraje 2 hodiny)
- vyklopit na pomoučený vál, nechat chvilku odpočívat
- pomocí stěrky popřekládat, vytvarovat bochník, "pomazlit" kukuřičným škrobem a vložit do žitnou moukou vysypané ošatky (ošatku dávám do igelitové tašky, aby chléb neokoral)
- nechat 1,5 - 2 hodiny kynout - osobně po cca 50 minutách v ošatce kontroluji a pokud kyne jak má, zapínám troubu na 250°C (v troubě plech, případně pizza kámen a spodní plech na zapaření) a nechávám 40 minut rozehřát

- pečení - 10 minut na 250°C se zapařením (vložit do trouby chléb a na spodní plech vylít cca 1,5 dcl vroucí vody a rychle troubu zavřít), pak 5 minut na 220°C, po prvních 15 min vyvětrat troubu, vytáhnout spodní plech s vodou, pokropit chléb rozprašovačem, péct ještě asi 35 minut na 190°C
- chléb musí na poklep zvonit, občas nechávám asi 5 minut chléb "dotáhnout" při 180-190°C
- vyndat na mřížku, postříkat vodou a nechat zchladnout

Žádné komentáře:

Okomentovat