Jedná se pšenično-žitný chléb s vyšší hydratací a se semínky.
Poprvé to bylo v teď pátek 13., a doteď si nejsem jistá, jestli to byl nakonec šťastný nebo nešťastný pátek. Ale asi spíš šťastný, protože chleba se nakonec celkem povedl a hlavně výborně chutnal. Zrál ale o hodinu více než měl a na překládání došlo jen jednou ze začátku (to je tak, když musíte neplánovaně s dětmi k doktorce).
Dnes jsem si dovolila opět nějaké ty odchylky od původního receptu, a jsem moc napnutá, jak bude vypadat střídka. Zatím chladne. Vkládám sem pouze moji verzi receptu.
Recept a postup na bochník o finální váze cca 1155 g
Rozkvas
** cca 1 lžíce kvásku
** 120 g žitné mouky (dala jsem asi 80 celozrnné a 40 chlebové)
** 140 g vody
- dobře smíchat a přikrýt (používám Tupperware mísu s víkem na kynuté těsto)
- nechávám rozkvasit 10-12 hodin, záleží na teplotě
- z rozkvasu si odeberu 1-2 lžíce kvásku na další pečení a dám do lednice, teprve potom sypu mouky a přidávám tekutiny
Zápara
** cca 60 g semínek (asi 25 g dýňových semínek, 25 g slunečnice, 2 lžičky drceného lněného semínka, 2 lžičky chia semínek, lžička nahrubo drceného kmínu)
** stejné množství vody
- nechat v kastrůlku vzkypět, přikrýt poklicí a nechat 12 hodin na sporáku
Po cca 12 hodinách jsem do ke kvásku přidala kromě zápary
** 400 g pšeničné chlebové
** 80 g pšeničné celozrnné jemně mleté
** 80 g žitné mouky (60 g chlebové a 20 g celozrnné grahamového typu)
** 350 g vody
- smíchat a nechat 45 minut stát (přikrýt)
- poté přidat
** cca 18 g soli
** 10 g vody
- hnětat v robotu 3+7 minut (I/II rychlost)
- těsto vyklopit do olejem vytřené mísy a nechat 2 hodiny zrát - po 30 minut překládat stylem, že těsto překládám přímo v míse jako obálku
- vyklopit na pomoučený vál, nechat chvilku odpočívat
- pomocí stěrky a naolejovaných rukou popřekládat, vytvarovat bochník, "pomazlit" kukuřičným škrobem a vložit do žitnou moukou vysypané ošatky (ošatku dávám do igelitové tašky, aby chléb neokoral)
- nechat 1,5 - 2 hodiny kynout po cca 50 minutách v ošatce kontroluji a pokud kyne jak má, zapínám troubu na 250°C (v troubě pizza kámen a spodní plech na zapaření) a nechávám 40 minut rozehřát
- pečení - 15 minut na 250°C se zapařením (vložit do trouby chléb a na spodní plech vylít cca 1,5 dcl vroucí vody a rychle troubu zavřít), po prvních 15 min vyvětrat troubu, vytáhnout spodní plech s vodou, pokropit chléb rozprašovačem, péct ještě asi 35-40 minut na 200°C
- chléb musí na poklep zvonit, často nechávám asi 5 minut chléb "dotáhnout" při 180-190°C
- vyndat na mřížku, postříkat vodou a nechat zchladnout
P.S.: Mám nafocené i jednotlivé fáze zrání, možná to časem zvládnu zpracovat a vložit.
P.S.S.: Nakonec jsem stáhla fotky i toho pátečního chlebu s pohnutou historií :-)
Bochník měl asi 1070 g.
A na řezu...
Žádné komentáře:
Okomentovat