neděle 15. listopadu 2015

Toskánské vepřové kotlety s jablky a šalotkou

Toto jídlo jsem vyzkoušela před lety a ráda se k němu vracím. Recept je z Kuchařky pro těhotné a opravdu stojí za vyzkoušení, i když zrovna nikdo ze strávníků v očekávání není. I děti si na něm pochutnají, protože ta karamelizovaná jablka jsou prostě dobrá :-).


Budete potřebovat (pro 4 osoby):
8 libových vepřových kotlet silných asi 1,5 cm (nebo prostě podle apetitu strávníků)
1 lžička mořské soli
čerstvě umletý černý pepř (dětem jsem ho na maso nedávala)
4 lžičky oleje (v receptu je řepkový, použila jsem arašídový)
2 šalotky, nadrobno nakrájené
5 lžic červeného vína
120 ml mírně slaného kuřecího vývaru (použila jsem krůtí)

Karamelizovaná jablka
kousek másla
2 jablka Granny Smith bez jadřince, nakrájený na 1 cm široké plátky (použila jsem odrůdu Golden Delicious a dávku po zkušenosti skoro ztrojnásobila)
1 lžíce práškového cukru (použila jsem jemný třtinový)

1. Na pánvi rozehřejte máslo. Jakmile přestane bublat, přidejte plátky jablek - v jedné vrstvě, pokud možno. Snižte teplotu, přiklopte poklicí a duste 10-12 minut. Občas promíchejte, všechny kousky by měly být ze všech stran zlatohnědé (to asi platí pro Granny Smith, mnou použitá odrůda Golden Delicious rychle změkla, takže o kouscích nemohla být po 10 minutách řeč). Posypte cukrem a smažte další 3 minuty, občas promíchejte. Můžete rovnou vysypat na talíře.
2. Vepřové kotlety bez kosti z obou stran osolte a opepřete. Ve velké pánvi rozpalte 2 lžičky oleje, přidejte polovinu kotlet a nechte 2,5 minuty zhnědnout. Potom je obraťte a nechte 2 minuty smažit ještě z druhé strany. Přesuňte třeba do kastůlku a přikryjte pokličkou, aby zůstaly teplé. Stejným způsobem připravte zbylé maso.
3. Snižte teplotu a do pánve přidejte do výpeku šalotku. Za stálého míchání ji smažte 30 vteřin, potom pánev rozpalte a přidejte víno, které necháte asi 1 minutu povařit. Přidejte vývar a opět vařte asi 1 minutu. Přidejte šťávu, která pustila z kotlet, a nechte vařit další 2 minuty.
4. Vepřové maso rozdělte na talíře, navrch naservírujte karamelizovaná jablka (nebo vedle, pokud nechcete špinit další nádobí a v kroku č. 1 jste rovnou dali na talíře). Na každý talíř přidejte několik lžic omáčky.


P.S.: Pokud budete připravovat k obědu, osobně mi k tomuto jídlu nejlépe sedí šťouchané brambory, takže omáčku servíruji i na ně.

Dobrou chuť :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat